Однією з важливих складових лікування будь-якої недуги в «Санаторії «Псьол» є харчування. Тут в ході лікування відводиться особлива роль. Вам запропонують дієтичне харчування, розроблене фахівцями в області дієтології. Кухарі не тільки готують смачні страви, а й намагаються максимально зберегти корисні властивості продуктів, які використовуються в процесі приготування. Наша Їдальня вміщує 200 відвідувачів та обладнана кондиціонерами.
У «Санаторії «Псьол» одним з базових принципів оздоровлення і лікування є дієтичне харчування.
Лікувальне дієтичне харчування (дієтотерапія) – дуже важливий фактор, який дозволяє пацієнтові отримувати повноцінний і різноманітний набір корисних речовин. При різних захворюваннях призначається індивідуальний раціон з урахуванням особливостей будови тіла людини і особливостей процесів обміну речовин.
Принципи дієтичного лікувального харчування
У санаторії застосовуються такі види дієт:
Дієта №15
Призначають: практично здоровим людям або перехідна дієта до звичайного харчування перед закінченням курсу лікування.
Мета – повноцінне, різноманітне раціональне харчування в умовах стаціонару, санаторію або в домашніх умовах. Кулінарна обробка різноманітна, без обмежень.
Дозволяються продукти, які забезпечують правильне співвідношення харчових інгредієнтів, рекомендується включення в раціон овочів, фруктів, соків, кисломолочних продуктів.
Дієта №5
Показання:
• дискінезія жовчного міхура та жовчовивідних шляхів;
• гострі гепатити і холецистити в стадії загострення;
• хронічний активний гепатит поза загостренням;
• хронічний холецистит і жовчо-кам’яна хвороба поза загостренням;
• цироз печінки без її недостатності.
Мета – хімічне збереження печінки в умовах повноцінного харчування, нормалізація функцій печінки і діяльності жовчних шляхів, поліпшення жовчовиділення.
Рекомендується: вегетаріанські та молочні супи, нежирні сорти відварного м’яса і риби, молоко і кисломолочні продукти, вершкове масло і рослинні олії, крупи в повному асортименті у вигляді каш, пудингів, овочі і фрукти в сирому, відвареному, тушкованому і запеченому вигляді, соки і желе із фруктів, чорний і білий хліб вчорашньої випічки.
Заборонені: супи на м’ясному і рибному бульйоні, грибному відварі, жирні сорти риби і мяса, печінка, нирки, консерви, копченості, смажені страви, бобові, редис, редька, щавель, гриби, мариновані овочі, свіжий хліб, кава, какао, холодні і газовані напої. Страви готують відвареними, запеченими іноді тушкованими.
Дієта №5п
Показання: гострий панкреатит (з 4-5 дня), хронічний панкреатит.
Мета – сприяти нормалізації функції підшлункової залози.
Рекомендуються: слизуваті супи з круп (вівсяна, рисова, манна), суп-крем з вивареного м’яса і риби відвареному, паровому або протертому вигляді, пудинги парові, каші протерті, овочі (картопля, морква, кабачки, цвітна капуста) у вигляді пюре і пудингів, сухарі з пшеничного хліба (50 г на добу).
Заборонені: супи на м’ясному, рибному, грибному або овочевому відварі, молочні супи, борщ, жирні сорти мяса і риби, копченості, ковбаси, сметана, молочнокислі продукти, пшоно, ячна крупа, макаронні вироби, бобові, капуста, редька, редис, шпинат, щавель, часник, газовані напої.
Дієта №9
Призначають при цукровому діабеті.
Мета – обмеження вуглеводів, помірне обмеження жирів.
Рекомендуються: хліб житній, білково-пшеничний, білково-висівковий. Риба – нежирна у відварному, запеченому вигляді. Консерви в томатному соусі або власному соку.
Молочні продукти – молоко, простокваша, кефір, сир несолоний. Каші із ячневої, гречаної, перлової, пшеничної, вівсяної крупи, горох обмежено.
Овочі – капуста, помідори, огірки, кабачки, баклажани, буряк, морква, обмежено – картопля. Супи – на нежирних м’ясних, грибних, рибних бульйонах з овочами, фрикадельками.
Заборонені: смажені страви, сухарі, всі солодощі, екстрактивні речовини і смакові приправи.
Професіоналізм працівників їдальні і щоденний контроль медичного персоналу забезпечують смачне і збалансоване харчування.
В столовой, рассчитанной на 200 человек, организовано три разовое питание. Для отдыхающих предлагается широкий ассортимент блюд как диетического меню, так и национальной украинской кухни. В ежедневном рационе — рыба, мясо, молочные продукты, соки, овощи, фрукты.
По назначению врача обеспечивается диетическое питание.
Профессионализм работников столовой и ежедневный контроль медицинского персонала обеспечивают вкусное и сбалансированное питание.